Eperfa hordó

Eperfa hordóink elsősorban pálinka érlelésére készülnek. Ezek a hordók általában kis méretekben készülnek, keresettebb változatok a 3, 5 és 10 literes méretek.
Az eperfa egyik legritkább és legértékesebb faanyagunk, amely a legfenségesebb harmóniát adja a beletöltött pálinkának. A pálinka székelyföld szerte erőt adó ital a székelyek számára. Büszkék vagyunk a szilva és más gyümölcsből főzött pálinkáinkra, de ahhoz, hogy e gyümölcspálinkák kiteljesedhessenek, szükség van érlelő alkalmatosságra, hordóra, amelyben a nyers alkoholos ital elveszítheti karcosságát, friss, égető ízét, kiteljesedve a hordó anyagának ízével és festékanyagaival.

Az eperfa dongává változtatása után a szabad ég alatt szárad, önmaga is érve és felkészülve a hordóvá válás hosszú útjára. A tiszta víz és a fehér hó hozzájárulnak a donga éréséhez, lemosva és letisztítva a fát, hogy az megérve hordóvá alakulhasson.

A kádár elsődleges feladata, hogy a megfelelő időben cselekedjen, és a megérett faanyagot beillesztve a folyamat részébe elővarázsolja a végterméket, a kis érlelő hordócskát. A kádár a természet erőit, elemeit használja fel hordóinak előállításához, azért hogy amikor a hozzáértő ember belekóstol a megérett italba, érezhesse, hogy megszületett a minőségi nedű.

Az eperfa hordókban érlelt italok különleges színt és ízeket öltenek magukra pár hetes érlelés után. A pálinka veszít alkohol tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát gazdagodva az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét aranyos és konyakos kristálytiszta csillogást ölt magára.

Leírás

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak Amerikai Angol és Román nyelvű változata van.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Eperfa hordó” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.