Konyakos hordó tölgyfából

150.00 lei

5 literes hordóink elsősorban pálinka érlelésére keszülnek, de a tölgyfa kiváló konyak, whiskey érlelésére is.

A méret körülbelüli, hisz kézzel készűlnek, formára változhatnak, mert minden egyes darab egyedi.

Általában 4 abroncs fogja körül a dongákat, belső fala pörkölt, külső része pedig lakkozott.

A tartóálványka általában más anyagból készűl. A kiscsap és dugó anyaga tölgy vagy juhar.

Rendelésétől számítva 2-4 hétre van szükségünk hordója elkészítéséhez. Köszönjük türelmét.

0 készleten

Leírás

Kis tölgyfa hordók. Kis hordóinkat elsősorban érlelésre vagy az asztal díszeként, pálinkakínáló edényként, tárolásra és felszolgálásra ajánljuk. Ezen kishordóink megfelelnek mind az érlelő, mind a dekorációs céloknak, egyediségük révén a létező legjobbat adják vásárlóinknak. Ideális méretek asztali célokra a 3 és 5 literes változatok, pincében történő hosszas érlelésnél pedig a 10 és 25 liter közöttiek.

De mielőtt érlelésről esne szó, térjünk ki egy keveset a tölgyfára. Az általunk vásárolt tölgyfa a környék erdeiből, a Háromszéki medencéből, származik. Figyelmes válogatás után kiválasztjuk a legjobb darabokat, és kivágás után kásztázva (máglyába rakva), hosszas ideig a szabad ég alatt hagyva, az időjárás viszontagságaira bízva tároljuk. A tiszta eső, a fehér hó és a meleg napsütés érleli és alakítja a dongát. Na, ezek az anyagok kerülnek újabb válogatásra, és kerülnek bele hordóinkba. A tölgy magában a hordóban is megtartja tulajdonságait: keményfa marad, és magában tartja a keserű anyagokat (tanninokat), amelyek csak a megfelelő időben szabadulnak ki, kiegészítve a vele érintkező pálinka, brandy, borpárlat ízét.

A tölgyfa hordóban az érlelés tarthat 3 hónaptól több évig is, a kísérletező emberen múlik csupán, hogy mit akar végső téren is kihozni. Legelső időszakban, azaz a beletöltés után számított pár hetes korban, a pálinka összeomlik, égető lesz, íze marja az ember száját, karcol, és mindennek lehet nevezni csak jónak nem, ám pár hét után megfordul az egész, kezd dominálni rajta az ismert ital íze, majd újabb hetek elteltével már érezni rajta a hordót, és színében is változások állnak be. Pár hónapos korban már érezhető a gyümölcs íze mellett, a tölgyfa aromája is. Színe konyakos, kristálytiszta, átlátszó. Alkohol tartalma csökken pár fokot.

A kádár elsődleges feladata, hogy a megfelelő időben cselekedjen, és a megérett faanyagot beillesztve a folyamat részébe elővarázsolja a végterméket, a kis érlelő hordócskát. A kádár a természet erőit, elemeit használja fel hordóinak előállításához, azért hogy amikor a hozzáértő ember belekóstol a megérett italba, érezhesse, hogy megszületett a minőségi nedű.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Konyakos hordó tölgyfából” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Érdekelhetnek még…