Műhelyem

Műhelyem a Haros lábánál, a nagy fenyvesek aljában, Haralyban található, ahol emberöltők óta él, fejlődik és alakúl a kádárság hagyománya.

A kádármesterség örökség volt, amit apáról fiúra adtak át és őriztek meg napjainkig az itt élő mesterek.

Őseim, Haraly volt kádárai fenyőfakádárok voltak, fenyőfából dolgoztak, a fenyőfát használták fel  sokszínű, és sokféle portékájuk készítéséhez, ellátva a környék falvait is a mindennapokban használt edényekkel: a juhászokat tejesedényekkel: fejővederrel, budonkával, oltócseberrel,  a tehéntartókat: köpülőkkel, és  a portákat, háztartásokat kútvedrekkel, vízeskártyákkal, húsos csebrekkel, szílvás és káposztáskádakkal.

A múlt század hajnalán Haraly lakósságának csaknem egéssze a kádárságból élt, amit úgy kell értenünk, hogy nem mindenki a mühelyben ült és dolgozott, hanem volt, aki ismerve a környező erdőket, a jó hasadó fát, megszerezte az anyagot: a jó fenyőrönköt, vagy éppen a jól hajlitható mogyorófavesszőt, amit a kádár dongaként és abroncsként használt fel. Persze voltak olyanok is, akik kereskedtek, bellérkedtek a kész árúval.

A ’40-es években a haralyi kádárok szövetkezetet hoztak létre, és piacra tették termékeiket. A szövetkezet neve Glória volt és a történelem alakulása miatt nem tudott sokáig fennmaradni.

Az ’50-es évektől a piac egyre alakul. Változik és e változó világban hol biztonságosnak ítélhető, hol bizonytalannak mondható a jelen. Piacra termelni nem könnyű úgy, hogy megmaradjon az ember és műhelye hagyománya, értéke, identitása. A ’90-es évekig, aki tudott szakmát váltott, elfeledve az egykor Haralyban is szépen ragyogó csillagokat. A megélés kötelező kényszere elijesztette a fiatalokat, akik kilépve a bűvös körből újat keresve, biztonságosnak ítélt gyárakban keresték meg pénzüket, fennhagyva a már-már majdnem misztikusnak mondható apáról fiúra átmenekített csodát, örökséget, a mesterséget.

Haraly őrzi a termékeny múltat. A kádak, hordók és más faedények elkorhadnak, de az emlékek mindig megőrzik nagyapám, apám és minden haralyi kádár munkásságát, azt, hogy itt alakultak és alakítottak, építettek és alkottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.